Poslanci o budúcnosti odpadového hospodárstva mesta zatiaľ nerozhodli

21.03.2013 Vranov nad Topľou

Vranov nad Topľou 21. marca (TASR) - Téma budúcnosti odpadového hospodárstva mesta Vranov nad Topľou zamestnávala dnes do večerných hodín vranovské mestské zastupiteľstvo (MsZ). Materiál navrhujúci viaceré alternatívy pre budúci zber, prepravu či zneškodňovanie tuhého komunálneho odpadu (TKO), ako aj možné formy vyrovnania dlhu, ktorý eviduje voči samospráve súčasný prevádzkovateľ mestského odpadového hospodárstva, napokon vranovskí poslanci stiahli z rokovania.
Jednou z alternatív, ktorú ponúkal stiahnutý návrh uznesenia, bol vstup spoločnosti Marius Pedersen, súčasného prevádzkovateľa odpadového hospodárstva na území Vranova nad Topľou, do spoločnosti Vranovské mestské služby (VMS), s. r. o. Predaj časti obchodného podielu mestskej firmy iniciovala samospráva s cieľom znížiť dlh, ktorý voči nej eviduje Marius Pedersen. K dnešnému dňu sa dlh vyšplhal na vyše 300.000 eur, pričom ide o neuhradené faktúry za poskytnuté služby od júla 2012. Spomínaný záväzok mesta voči prevádzkovateľovi jeho odpadového hospodárstva však začal postupne narastať ešte v roku 2008.
"Mestský úrad pri predkladaní návrhu všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o miestnych daniach a o miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady, už niekoľko rokov poukazuje na fakt, že výška poplatku nepokrýva celkové náklady vynaložené na zber a likvidáciu komunálneho odpadu v meste," uvádza sa v stanovisku radnice.
MsZ dnes napokon nepodporilo ani jednu z dvoch ďalších alternatív budúcej správy odpadového hospodárstva na území Vranova nad Topľou. Prvá hovorila o realizácii služieb spojených so zberom, prepravou či zneškodňovaním TKO vo vlastnej réžii mesta, druhá o vyhlásení obchodnej verejnej súťaže na nového prevádzkovateľa týchto služieb.
Rozhodnutie stiahnuť materiál z rokovania zastupiteľstva dnes do značnej miery ovplyvnila prezentácia spoločnosti Remopel, s. r. o., ktorá počas zasadnutia MsZ ponúkla mestu partnerstvo pri budúcej správe jeho odpadového hospodárstva, ako aj pri vyrovnaní uvedeného dlhu. Podnikateľský subjekt je vlastníkom skládky TKO v katastri obce Holčíkovce.
O odpadovom hospodárstve mesta dnes rokovalo vranovské MsZ bezvýsledne už druhýkrát po sebe. K téme odpadu sa budú musieť vrátiť vranovskí poslanci v blízkej dobe zrejme na mimoriadnom zasadnutí zastupiteľstva. "Čakáme na prijatie rozhodnutia už dva mesiace, opäť sa iba naťahuje čas. Vzhľadom na súčasnú situáciu bude teda na rozhodnutí našich majiteľov, ako sa ďalej rozhodnú," povedal pre TASR obchodný riaditeľ spoločnosti Marius Pedersen Juraj Jakeš s tým, že môže ísť aj o radikálnejšie kroky vo vzťahu k mestu, napríklad o odstúpenie od zmluvy.
V tom prípade by si súčasný prevádzkovateľ vranovského odpadového hospodárstva zrejme nárokoval aj vyplatenie penále, ktoré sa viažu k meškajúcim platbám zo strany mesta. V prípade vytvorenia spoločného podniku v rámci VMS by bol Marius Pedersen ochotný samospráve úroky z omeškania odpustiť.
 

Vyberte región